Εικαστικά

Το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ φέτος θα φιλοξενήσει μια μεγάλη εικαστική έκθεση τις ημερομηνίες 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου. Από το Πολυτεχνείο στη Χιλή, από τον Νερούδα και τον Πικάσο στο Γρηγόρη Λαμπράκη, πέντε επέτειοι αποτελούν σημείο αναφοράς στο Φεστιβάλ μας.


Κεντρική εικαστική έκθεση και τις τρεις ημέρες στο χώρο Φεστιβάλ
«Εικαστικές προκηρύξεις»
Ομαδική εικαστική έκθεση


Το Φεστιβάλ Νέων Σύριζα, προσδιορίζεται με αναφορά τις 5 σημαδιακές επετείους: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε και την εγκαθίδρυση της Χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, το θάνατο του ποιητή Πάμπλο Νερούδα και του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο αλλά και την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Και οι 5 αυτές επέτειοι σηματοδότησαν, η κάθε μια με τον τρόπο της, ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Αριστεράς, των κινημάτων, πυροδότησαν μεγάλες πολιτικές και πολιτισμικές μεταλλαγές,  αλλά ήταν και πηγή έμπνευσης σημαντικών  καλλιτεχνικών δημιουργιών, στη χώρα μας και τον κόσμο.
Φανταστήκαμε αυτές τις 5 επετείους να συνυπάρχουν στο φετινό Φεστιβάλ με Συναυλίες, Συζητήσεις, Θέατρο, καθώς και με μια ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ.
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν, παρουσιάζουν έργα τους, εμπνευσμένα από μία ή και περισσότερες από τις προαναφερόμενες επετείους, δημιουργώντας "προκηρύξεις", δηλαδή εικαστικές προτάσεις που λειτουργούν ως γνωστοποιήσεις των συγκεκριμένων αναφορών ή προεικονίσεις του μέλλοντος με βάση τα παραπάνω επετειακά γεγονότα. Χρησιμοποιώντας την φόρμα της προκήρυξης, καταθέτουν με την προσωπική τους εικαστική γλώσσα δημιουργώντας εικαστικές «προκηρύξεις» με μόνο στοιχείο δέσμευσης την ίδια τη λογική της προκήρυξης, δηλαδή του μέσου εκείνου που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν η αριστερά για την ευρύτερη πολιτική της απεύθυνση.
Αφομοιώνοντας δημιουργικά τα γλωσσοεκφραστικά μέσα από εικαστικές δράσεις ιστορικών περιόδων πολιτικά οξύτατων, (ρώσικη πρωτοπορία, Δημοκρατία της Βαϊμάρης) ή και από καλλιτέχνες όπως π.χ. οι ζωγράφοι της Λατινοαμερικάνικης αφήγησης, οι καταστασιακοί, αλλά και καλλιτέχνες των περιόδων της ελληνικής αντίστασης στην Κατοχή,  στην Δικτατορία κ.λ.π., οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν με τα έργα τους  με πλαστικά μέσα  συνθετικών όρων της πολιτικής προκήρυξης αλλά και καλλιεργεί την κριτική επαναπρόσληψη σημαντικών και παραγνωρισμένων περιόδων της ιστορίας της τέχνης.
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Σταμάτης Ζέρβας, Δημήτρης Ζουρούδης, Ιφιγένεια Καμπέρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Κυριάκος Κατζουράκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Βασίλης Λιαούρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γιώργος Μπουκής, Βασίλης Πέρρος, Κατερίνα Πέτρουλα, Δημήτρης Σεβαστάκης, Μαρία Φιλιπακοπούλου.
Εκθέσεις των Νέων ΣΥΡΙΖΑ και τις τρεις ημέρες στο χώρο Φεστιβάλ:
 «Ο Λαμπράκης, οι Λαμπράκηδες και η δεκαετία του '60. Δυο γενιές και ένα σύμβολο»
«Παράδειγμα και έμπνευση για κάθε εξεγερμένο»
«Χιλή και Μεξικό το όνειρο για μια καλύτερη κοινωνία τις ενώνει στο χρόνο»
«Πικάσο, ο ζωγράφος της τέχνης και των κοινωνικών αγώνων»

Έκθεση και ανοιχτό φωτογραφικό workshop στο Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ - Στείλτε τη συμμετοχή σας ως 26/9 στο nsyrizafest@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: